Fransız sismolog Le Pichon: İstanbul’da tsunamiler olacak
Fransız jeofizikçi Xavier Le Pichon, Maraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki sarsıntılarla ilgili yaptığı değerlendirmede, “İkinci deprem tamamen öngörülemez bir depremdi. Burada deprem olacağı söylenemezdi. İmkansız.”
Le Pichon, Kürşad Oğuz’un Habertürk’te yayınladığı “Gelecek Fikirleri Deprem Özel”inde, Türkiye’de 20 yılı aşkın süredir deprem aktivitesi ve olası depremler üzerine çalıştığını belirterek, Türkiye’nin deprem kuşağında bir ülke olduğuna işaret etti.
Le Pichon, Türkiye’nin jeolojik olarak ‘oluşma sürecinde’ bir ülke olduğunu, bunun da çok sayıda depreme hazırlık yapılması anlamına geldiğini söyledi.
Le Pichon konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Anlamamız gereken çok basit iki şey var. Doğu Anadolu fayındaki ilk 7,7 büyüklüğündeki sarsıntı kuzeyde Anadolu levhasının, güneyde Arap levhasının ortasında meydana geldi. Anadolu yaklaşık 4 metre batıya kaydı. Buradaki son jeodezik harekete baktığımızda yılda ortalama 6 milimetre kayma var bu ne demek yani fayın bahsettiğimiz 4 metrelik hareketi yapacak enerjiyi biriktirmesi 500 yıl sürüyor 1513 yılında Pazarcık’ta bir deprem olduğunu görüyoruz.Yani fay kırıldığında bu büyük hareket için gereken enerjinin elastik olarak toplandığı ve bunun 500 yıl sürdüğü söylenebilir.”Depremden sonra olması gereken deprem. gerçekleşti. Bu beklenen bir şeydi. Yani bu depremlerle tüm enerji boşaldı.”
Pichon, ilk depremin önceden tahmin edildiğini ancak ikinci depremin çok farklı özelliklere sahip olduğuna dikkat çekti.
Elbistan veya Ekinözü’ndeki ikinci sarsıntının farklı ve şaşırtıcı olduğunu, 7.6’lık depremin 10 metrelik harekete neden olduğunu anlatan Le Pichon, “Bu çok ciddi bir kayma. Bu hareket çok büyük olmayan bir uzunlukta gerçekleşti. İlk deprem batıda başlayıp doğuya doğru ilerlemişti.” İkinci depremde merkezde başlayan salgın aynı anda her iki yana da sıçradı. Bu fay çok yavaş enerji biriktiriyor ve bu da birinci depremin saldığı stresin ikinci depremi tetiklediği anlamına geliyor. İkinci deprem tamamen öngörülemeyen bir depremdi. Burada deprem olacağı söylenemezdi. İmkansız” dedi.
İstanbul’daki olası depremi de değerlendiren Pichon, “Marmara’da 7.6’nın üzerinde tek bir deprem olacağını düşünüyorum. Tüm meslektaşlarımın böyle düşünmediğini biliyorum. 2 veya 3 deprem olacağını düşünüyorlar. Bakalım” tarih kimi ispat edecek.Bölgedeki levhaların nasıl geliştiğine bakarım.Marmara “Bakıyorum ki fay belli bir uzunluktaki tüm hareketi bir anda yapacak” dedi.
İstanbul’daki tsunami beklentisinin açık denizlerdeki ile aynı olmayacağını belirten Le Pichon, “Marmara için çok büyük olmayacak, zarar verebilecek tsunamiler olacak” dedi.