Mahmut Demirkan: “Nakliye esnafımız çok zor durumda”
Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) –Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mahmut Demirkan, son zamlarla birlikte motorin fiyatının 40,23 TL’ye, akaryakıt fiyatının ise 36-38 TL’ye ulaşacağını belirterek, açıklamasında şunları kaydetti.
BİZLER Bu Artışların Acısını ve Vefasını Topluca Çekecek Olan İnsanlarız
Demirkan; Toplum olarak bu artışların hem vefasını hem de acısını çektiğimizi ifade ederek, “Özel araç kullanan vatandaşlarımız araçlarını diledikleri zaman kullanabiliyorlar. Ama bizim esnafımız diye bir şey yok, biz akaryakıt konusunda tamamen duyarlıyız. Bugün bir şehir içi minibüsü düşünecek olursak 100 kilometre yapabiliyor. 150 kilometre yapanlar da var. Bu yolu yolculu veya yolcusuz gidiyor. Bunlar 5 dakikada bir hizmet veren arkadaşlarımız. 1 kişi gidebileceği gibi 10 kişi de gidebilir. “1 kişi de gidebilir, 3 kişi de gidebilir” dedi.
Akaryakıttaki artışlar esnafın ilgisini çekiyor
Akaryakıt fiyatlarındaki artışların şoför esnafının menfaatini elinden aldığını vurgulayan Demirkan, açıklamasına şöyle devam etti. “Bu sadece minibüsler için değil, ticari çalışan tüm arkadaşlarımız için de geçerli. Kamyoncumuzun aracı 1000 litre yakıt alıyor. Akaryakıt almak için cebinde 41 bin lira olacak. Bunlar çok sayıda rakam. Bizim sektörümüzde bu sorun sadece akaryakıtla bitmiyor. Bunun dışında araçlarımızın sigortası bulunmaktadır. “Sigortalarda tuhaf bir artış oldu. Normal sigorta maliyetimiz normal özel sigorta araçlarının bile üzerinde.”
ARAÇLARIMIZA SİGORTA ALAMIYORUZ
Demirkan, bu aralar sigortayı unuttuklarını ve alamadıklarını belirterek, “Normal ticari aracım var, sigortası 14 bin 600 TL, sigortası 35 bin TL, kamyon ve otobüslerde ise bin liraya varan maliyeti var” dedi. 150-200 bin TL. Şoförlerimiz çalışıyor ama sigortasız olması mümkün değil. Aylık gideri 20 bin lira, 7 bin lira olan arkadaşlarımız var. Para kazanamıyoruz. Akaryakıttan, sigortaya, MTV’ye kadar her şey arttı. “Devlet vergiye tabi olan tüm esnaflardan fedakarlık bekliyor.” Rastgele konuştu.
HAYATTA KALMAK İÇİN ARTIŞ TALEP ETMEK ZORUNDAYIZ
Demirkan, şoför esnafının bırakın para kazanmayı, ayakta kalabilmeleri için maliyetlerin artması nedeniyle zam talep etmek zorunda kaldıklarını da vurgulayarak, “Arada yaşananlar yine halkımızın başına geliyor. Geçtiğimiz günlerde kurtarıcımızın 4 tekerleğini odamızdan söktürdük, arka kampanaları, ön frenleri, balataları ve bir kaç keçe balatası yaklaşık 30 bin TL’ye mal oldu. Üzgünüm bu yükü kimse kaldıramaz. Bunu kimse kaldıramıyor, biz ulaştırma esnafı olarak zor durumdayız. Bugün öğrencilerimizi taşıyan esnaflarımız var. Biz S Plaka olarak hizmet veriyoruz, inanın her ilden, ilçeden en az sayıda öğrenci taşıyoruz. Bugün 15 tatilin ardından daha önce aldığımız numaralara 200 TL fark olacak ve arkadaşlar ulaşımlarına devam edecek. 1.600 TL ücret karşılığında öğrenci taşıyorlar. Maliyetlerimizle karşılaştırıldığında bu çok düşük bir rakam.” Söz konusu.
KÖY MİNİBÜSLERİMİZ VE TİCARİ TAKSİLERİMİZİN DE ARTIŞINI TALEP EDECEĞİZ
Demirkan, köy minibüslerinin arttırılmasını talep etmek zorunda kaldıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Yine köylerimiz var, köylere hizmet veren minibüsçülerimiz var. 14+1’den 30 kişiye kadar araçlarımız mevcuttur. Köy minibüsçülerimizin verdiği hizmet de aksıyor. Biz halka hizmet ediyoruz, bugün müşteri gelmedi, bu köye gidemeyiz, köyü terk etmeyeceğiz diyemeyiz. Ayrıca köydeki vatandaşlarımız ihtiyaçları için Keşan’a gelmek yerine bazen siparişlerini köy minibüsünü işleten esnaflarımıza veriyorlar. 1 yolcuyla yola çıkıyoruz. Minibüs şoförlerimizin verdiği bu hizmeti kimse görmüyor. Köy minibüslerimize henüz zam almadık, onlara da zam almak zorunda kalacağız. Belediyeden ticari taksilerimize de zam talebinde bulunduk. Müzakereler devam ediyor ve onlardan haber bekliyoruz. M Plakalı minibüslerimize de 1 TL gibi küçük bir artış yapıldı. Bu artışlar da yeterli değil. “Biz de bu artışın yanı sıra insanımızı da düşünenlerdeniz.”
DEVLET ULAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANALİZ YAPILMALI
Ulaştırma sektöründe akaryakıt ve diğer sorunlara devletin çözüm bulması gerektiğini belirten Demirkan, şöyle konuştu: “Vergili ulaştırma sektöründe kamu hizmeti verenlere akaryakıtta indirim yapmalı, biz de zam peşinde koşmamalıyız. Halkımıza ucuz hizmet sunalım, kendimize destek olalım. Ama ne yazık ki her artıştan ilk zarar gören biziz. İşimize devam edebilmemiz için otomatik olarak zam almamız gerekiyor. Bilinen ekonomik düzensizliği hep birlikte yaşıyoruz. Taşımacılık sektörümüzde yaklaşık 640 kayıtlı üyemiz bulunmaktadır. Bunların yarısı çiftçi olan arkadaşlarımız, kardeşlerimiz. Ben yandan takviye olmazsa bu sayının azalacağına inananlardanım. Ticari taksiye ihtiyacı olan herkes biniyor. Bugün Keşan’da 69 bin araç var. Neredeyse herkesin bir aracı var gibi görünüyor. “Bu kadar çok araçta yemek yemeye nasıl paramız yetiyor, hiçbir şeye para harcamadan geçimimizi nasıl sağlayabiliriz diye merak edenlerdenim.” Şu şekilde konuştu.
ESANF’IMIZ BAĞKUR’A YATIRIM YAPAMAZ
Demirkan, bugün esnafın birden fazla Bağkur yatıramayacağını belirterek, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Grubu olarak çok perişan hale geldik. Bu sadece bizim bölümümüzde değil diğer esnaflarımız için de geçerli. Ben de Edirne Esnaf Odası’nda yöneticiyim ve bu ayki toplantıda görüyorum ki her şey için bize zam talepleri geliyor. Herkes haklı, doğalgaza zam var, elektriğe zam var, taban fiyatına da zam var. İşyerinde 1 kişi veya 10 kişi çalıştıran kişiler var. Bu esnaf bu işin içinden nasıl çıkacak? Esnafın üzerine çok ağır yükler bindiriliyor. Devlet sigortalarına hep diyoruz ki, akaryakıtımıza indirim mi yapacaklar, ucuz fiyat mı verecekler, biz de ucuz ulaşım mı sağlayacağız? Bu aynı zamanda sigorta şirketleri için de geçerlidir. En azından ticari araçlarda bu fiyatları düşürmeleri lazım. Yoksa işlerimiz berbat, dediğim gibi zam almanın bir çözümü yok. Her şey çoğalınca hiçbir şeyin anlamı kalmıyor. Bugün emekli maaşına zam yapıldı. Bir insan 10 bin TL ile ne yapabilir? Özetle ne ulaştırma sektörü ne de esnafımızın durumu uygun.”